PRŮVODCE PRO MILOVNÍKY OLIVOVÉHO OLEJE

Jak poznat ten pravý EXTRA VIRGIN a ještě z něho vytěžit maximum?

Výběr kvalitního olivového oleje může být výzvou i pro zkušené gurmány, avšak díky našim několika prověřeným tipům vás při výběru toho správného olivového oleje nic nezaskočí.

 

KLÍČOVÉ FAKTORY, NA KTERÉ BYSTE SE MĚLI PŘI VÝBĚRU ZAMĚŘIT

 

SENZORICKÉ VLASTNOSTI – Zapojte své smysly

 

VŮNĚ – I méně citlivý čich pozná kvalitu 

Ovocná vůně (Fruity): Pochází ze zdravých, čerstvých oliv a je prvním dojmem, který vnímáme při přivonění k olivovému oleji. Je to nejdůležitější atribut při hodnocení olivového oleje, protože pokud není ovocná vůně přítomna, olej nemůže být klasifikován jako extra panenský. Nejčastěji se setkáte s vůní čerstvě posečené trávy či zelených jablek.

Měla by být čistá a svěží. Nesmí být zatuchlá ani žluklá.

 

CHUŤ– Vaše chuťové pohárky nic neoklame

Hořká chuť (Bitter): Charakteristická chuť olivového oleje vyrobeného ze zelených oliv nebo z oliv, které začínají měnit barvu. Hořkost cítíme na zadní části jazyka. Postupně mizí a není považována za vadu. 

Pikantní chuť (Spicy): Typická pikantní chuť u olivových olejů z rané sklizně, kdy jsou olivy ještě nezralé. Vnímáme ji v celé ústní dutině, začíná v hrdle a po opakovaném polknutí postupně mizí.

Mělo by se jednat o harmonickou kombinaci hořkosti a pikantnosti. Tato kombinace je velice výrazná, ale pozorným ochutnávačům neuniknou ani ovocné či bylinné tóny.

Jakmile polknete olivový olej zaměřte se nejen na to co jste schopni svými chuťovými pohárky zachytit v průběhu, ale také na dlouhý a čistý závěr, kdy vás opravdu kvalitní olivový olej může překvapit a zvláště pak ten označený early harvest.

Samozřejmě vám nesmí na jazyku ulpět žádná pachuť připomínající žluklý olej či máslo.

 

VZHLED – Stačí jeden pohled

Barvu můžete ideálně posoudit, když si olej nalijete do bílé misky.

Barva oleje se s postupem času mění od sytě zelené po zlatavě žlutou.

Posuzuje se také čistota oleje, měl by být bez usazenin a jiného zákalu. To však neplatí u nefiltrovaných olejů, které si zachovávají nejvíce prospěšných látek a antioxidantů.

Tmavá barva oleje automaticky neznamená vyšší kvalitu oleje.

 

NA CO SI DÁT POZOR PŘI SAMOTNÉM NÁKUPU

 

 

Na etiketě sledujte

 Označení "Extra Virgin" nebo "Extra panenský"

Datum sklizně – ne pouze datum spotřeby. Sklizně zpravidla probíhají od listopadu do března.

Oblast původu (např. Kalamata) a odrůdu oliv (např. Koroneiki)

Uvedení hodnoty acidity ne vyšší než 0,8%

Certifikace kvality (DOP, PDO, BIO), ale nejsou podmínkou

 

Balení

Ideálně tmavé sklo nebo jiná neprůsvitná nádoba

Dokonale uzavřené

Přiměřená velikost - olej ve velké balení může dlouhým skladováním ztrácet na kvalitě

 

Cena jako indikátor

  • Kvalitní extra panenský olej nemůže být levný
  • Orientační cena za 500 ml činí 300-1500 Kč
  • Příliš nízká cena by měla vzbudit podezření
  • Ceny oleje každý rok kolísají podle objemu sklizně

 

Časté chyby při výběru

× Důvěra pouze ve známé značky - nebojte se zkoušet nové chutě

× Ignorování data sklizně

× Výběr podle barvy

× Přílišný důraz na cenu

 

DOMÁCÍ TEST KVALITY OLIVOVÉHO OLEJE

 

 

Test VŮNĚ

Můžete rovnou přivonět k láhvi, ale ještě lépe uděláte, když:

  • Nalijte si malé množství oleje do menší skleničky
  • Zahřejte v dlani
  • Přičichněte - kvalitní olej voní čerstvě a ovocně

 

Test CHUTI

  • Ochutnejte malé množství oleje
  • Kvalitní olej vyvolá lehké pálení v krku
  • Měl by mít komplexní chuťový profil. Zpočátku je sametově jemný, pak pocítíte lehkou hořkost a nakonec jemnou štiplavost

 

Test ZMĚNY TEPLOTY

  • V lednici by měl kvalitní olej zhoustnout a zakalit se
  • Po vytažení se musí vrátit do původního stavu

 

PRAKTICKÉ VYUŽITÍ - JAK VYTĚŽIT Z KVALITNÍHO OLIVOVÉHO OLEJE MAXIMUM

 

 

Špičkový olivový olej si zaslouží správné zacházení a použití, díky kterým maximálně využijete jeho výjimečné vlastnosti.

 

Doporučené způsoby použití

Za studena:

  • Dokončování pokrmů – kdy pouhé zakápnutí olejem dodá pokrm další rozměr, například grilovanému masu, sýrům či krémovým polévkám.
  • Zálivky na saláty
  • Dipy jako jsou například tzatziki či jiné s dodatkem kvalitního oleje
  • Namáčení čerstvého křupavého pečiva do malé mističky s olejem

 

Teplá úprava:

  • Ideální teplota pro vaření je 180°C. Je vhodný také na smažení, ale jednoduše ho je škoda. Vysokou teplotou zničíte všechny jeho nutriční vlastnosti, které má.
  • Lehké restování zeleniny
  • Příprava rizota či těstovin
  • Marinády na maso a ryby
  • Konfitování - pomalé a dlouhé pečení masa v tuku při nízké teplotě
  • Pečení sladkých moučníků

 

Párování s pokrmy

Intenzivní, pikantní oleje:

  • Červené maso
  • Grilovaná zelenina
  • Silné polévky
  • Výrazné sýry

 

Jemné, ovocné oleje:

  • Ryby a mořské plody
  • Čerstvé saláty
  • Jemné sýry
  • Ovocné saláty a dezerty

 

Správné skladování

Základní pravidla:

Teplota 15-18°C

Temné místo

Zajistit co nejmenší přísun vzduchu - láhev vždy pečlivě uzavřít

Spotřebovat ideálně od 12-18 měsíců od data sklizně

 

Čeho se vyvarovat:

× Skladování u sporáku

× Přímé sluneční světlo

× Časté přelévání

× Otevřená láhev delší dobu

 

INVESTICE DO KVALITY SE VYPLATÍ

Kvalitní olivový olej není jen běžnou kuchyňskou surovinou – je to komplexní produkt, který v sobě spojuje tradici, řemeslné umění za kterým se skrývá těžká práce a zdravotní benefity

 

Na co jsme teda společně přišli?

Extra panenský olivový olej nejvyšší kvality je:

  • Výsledkem pečlivé práce a staletých tradic
  • Zdrojem cenných nutričních látek
  • Nenahraditelnou součástí středomořské kuchyně
  • Investicí do zdraví a kulinářského požitku

A olivkou na dortu je to, že už přesně víte jak poznat ten pravý EXTRA VIRGIN OLIVOVÝ OLEJ.

🌿 Proto neváhejte a ochutnejte z naší nabídky - EXTRA VIRGIN OLIVOVÝCH OLEJŮ