Jak poznat ten pravý EXTRA VIRGIN a ještě z něho vytěžit maximum?
Výběr kvalitního olivového oleje může být výzvou i pro zkušené gurmány, avšak díky našim několika prověřeným tipům vás při výběru toho správného olivového oleje nic nezaskočí.
KLÍČOVÉ FAKTORY, NA KTERÉ BYSTE SE MĚLI PŘI VÝBĚRU ZAMĚŘIT
SENZORICKÉ VLASTNOSTI – Zapojte své smysly
VŮNĚ – I méně citlivý čich pozná kvalitu
Ovocná vůně (Fruity): Pochází ze zdravých, čerstvých oliv a je prvním dojmem, který vnímáme při přivonění k olivovému oleji. Je to nejdůležitější atribut při hodnocení olivového oleje, protože pokud není ovocná vůně přítomna, olej nemůže být klasifikován jako extra panenský. Nejčastěji se setkáte s vůní čerstvě posečené trávy či zelených jablek.
Měla by být čistá a svěží. Nesmí být zatuchlá ani žluklá.
CHUŤ– Vaše chuťové pohárky nic neoklame
Hořká chuť (Bitter): Charakteristická chuť olivového oleje vyrobeného ze zelených oliv nebo z oliv, které začínají měnit barvu. Hořkost cítíme na zadní části jazyka. Postupně mizí a není považována za vadu.
Pikantní chuť (Spicy): Typická pikantní chuť u olivových olejů z rané sklizně, kdy jsou olivy ještě nezralé. Vnímáme ji v celé ústní dutině, začíná v hrdle a po opakovaném polknutí postupně mizí.
Mělo by se jednat o harmonickou kombinaci hořkosti a pikantnosti. Tato kombinace je velice výrazná, ale pozorným ochutnávačům neuniknou ani ovocné či bylinné tóny.
Jakmile polknete olivový olej zaměřte se nejen na to co jste schopni svými chuťovými pohárky zachytit v průběhu, ale také na dlouhý a čistý závěr, kdy vás opravdu kvalitní olivový olej může překvapit a zvláště pak ten označený early harvest.
Samozřejmě vám nesmí na jazyku ulpět žádná pachuť připomínající žluklý olej či máslo.
VZHLED – Stačí jeden pohled
Barvu můžete ideálně posoudit, když si olej nalijete do bílé misky.
Barva oleje se s postupem času mění od sytě zelené po zlatavě žlutou.
Posuzuje se také čistota oleje, měl by být bez usazenin a jiného zákalu. To však neplatí u nefiltrovaných olejů, které si zachovávají nejvíce prospěšných látek a antioxidantů.
Tmavá barva oleje automaticky neznamená vyšší kvalitu oleje.
NA CO SI DÁT POZOR PŘI SAMOTNÉM NÁKUPU
Na etiketě sledujte
✔ Označení "Extra Virgin" nebo "Extra panenský"
✔ Datum sklizně – ne pouze datum spotřeby. Sklizně zpravidla probíhají od listopadu do března.
✔ Oblast původu (např. Kalamata) a odrůdu oliv (např. Koroneiki)
✔ Uvedení hodnoty acidity ne vyšší než 0,8%
✔ Certifikace kvality (DOP, PDO, BIO), ale nejsou podmínkou
Balení
✔ Ideálně tmavé sklo nebo jiná neprůsvitná nádoba
✔ Dokonale uzavřené
✔ Přiměřená velikost - olej ve velké balení může dlouhým skladováním ztrácet na kvalitě
Cena jako indikátor
- Kvalitní extra panenský olej nemůže být levný
- Orientační cena za 500 ml činí 300-1500 Kč
- Příliš nízká cena by měla vzbudit podezření
- Ceny oleje každý rok kolísají podle objemu sklizně
Časté chyby při výběru
× Důvěra pouze ve známé značky - nebojte se zkoušet nové chutě
× Ignorování data sklizně
× Výběr podle barvy
× Přílišný důraz na cenu
DOMÁCÍ TEST KVALITY OLIVOVÉHO OLEJE
Test VŮNĚ
Můžete rovnou přivonět k láhvi, ale ještě lépe uděláte, když:
- Nalijte si malé množství oleje do menší skleničky
- Zahřejte v dlani
- Přičichněte - kvalitní olej voní čerstvě a ovocně
Test CHUTI
- Ochutnejte malé množství oleje
- Kvalitní olej vyvolá lehké pálení v krku
- Měl by mít komplexní chuťový profil. Zpočátku je sametově jemný, pak pocítíte lehkou hořkost a nakonec jemnou štiplavost
Test ZMĚNY TEPLOTY
- V lednici by měl kvalitní olej zhoustnout a zakalit se
- Po vytažení se musí vrátit do původního stavu
PRAKTICKÉ VYUŽITÍ - JAK VYTĚŽIT Z KVALITNÍHO OLIVOVÉHO OLEJE MAXIMUM
Špičkový olivový olej si zaslouží správné zacházení a použití, díky kterým maximálně využijete jeho výjimečné vlastnosti.
Doporučené způsoby použití
Za studena:
- Dokončování pokrmů – kdy pouhé zakápnutí olejem dodá pokrm další rozměr, například grilovanému masu, sýrům či krémovým polévkám.
- Zálivky na saláty
- Dipy jako jsou například tzatziki či jiné s dodatkem kvalitního oleje
- Namáčení čerstvého křupavého pečiva do malé mističky s olejem
Teplá úprava:
- Ideální teplota pro vaření je 180°C. Je vhodný také na smažení, ale jednoduše ho je škoda. Vysokou teplotou zničíte všechny jeho nutriční vlastnosti, které má.
- Lehké restování zeleniny
- Příprava rizota či těstovin
- Marinády na maso a ryby
- Konfitování - pomalé a dlouhé pečení masa v tuku při nízké teplotě
- Pečení sladkých moučníků
Párování s pokrmy
Intenzivní, pikantní oleje:
- Červené maso
- Grilovaná zelenina
- Silné polévky
- Výrazné sýry
Jemné, ovocné oleje:
- Ryby a mořské plody
- Čerstvé saláty
- Jemné sýry
- Ovocné saláty a dezerty
Správné skladování
Základní pravidla:
✔ Teplota 15-18°C
✔ Temné místo
✔ Zajistit co nejmenší přísun vzduchu - láhev vždy pečlivě uzavřít
✔ Spotřebovat ideálně od 12-18 měsíců od data sklizně
Čeho se vyvarovat:
× Skladování u sporáku
× Přímé sluneční světlo
× Časté přelévání
× Otevřená láhev delší dobu
INVESTICE DO KVALITY SE VYPLATÍ
Kvalitní olivový olej není jen běžnou kuchyňskou surovinou – je to komplexní produkt, který v sobě spojuje tradici, řemeslné umění za kterým se skrývá těžká práce a zdravotní benefity.
Na co jsme teda společně přišli?
Extra panenský olivový olej nejvyšší kvality je:
- Výsledkem pečlivé práce a staletých tradic
- Zdrojem cenných nutričních látek
- Nenahraditelnou součástí středomořské kuchyně
- Investicí do zdraví a kulinářského požitku
A olivkou na dortu je to, že už přesně víte jak poznat ten pravý EXTRA VIRGIN OLIVOVÝ OLEJ.
🌿 Proto neváhejte a ochutnejte z naší nabídky - EXTRA VIRGIN OLIVOVÝCH OLEJŮ