QUICHE S KUŘECÍM KARI NA ROZMARÝNOVÉM TĚSTĚ
⇒ nevšední slaný "koláč"
INGREDIENCE
Těsto
- 100 g hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- 125 g másla
- 0,5 lžičky sušeného rozmarýnu
- 2 lžíce studené vody
- 0,5 lžičky soli
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
Náplň
- 200 g kuřecích prsou
- 1 pórek
- 2 vejce
- 1 kelímek zakysané smetany
- 0,5 kelímku smetany (12 %)
- 200 g sýru gouda
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžička kurkumy
- 0,5 lžičky sušeného zázvoru
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
POSTUP PŘÍPRAVY
- Těsto - Odvážené mouky dáme do větší mísy. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, rozmarýn, vodu, sůl, prášek do pečiva a vše zamícháme ručním mixérem, dokud se všechny ingredience nepropojí. Poté těsto vyklopíme na moukou poprášenou pracovní plochu, a ještě těsto rychle pomocí rukou dohladka zpracujeme. Vytvoříme z těsta kouli a dáme ji vychladit do ledničky minimálně na 2 hodiny, ideálně přes noc.
- Náplň – Omytá kuřecí prsa nakrájíme na menší kostičky a pórek na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme pórek a krátce orestujeme. Přidáme maso, 1 lžičku kari, 1 lžičku kurkumy, 0,5 lžičky zázvoru a 0,5 lžičky soli a restujeme okolo 5 minut.
- Do menší misky dáme obě smetany, vejce, 1 lžičku kari, 0,5 lžičky soli, pepř dle chuti a směs promícháme.
- Těsto vyndáme z ledničky a lehce rukama zpracujeme. Rozválíme ho na pomoučené pracovní ploše a pomocí válečku přeneseme do formy o průměru cca 26 cm a upravíme dle potřeby.Těsto vidličkou propícháme, aby se nám při pečení nezdeformovalo.
- Na těsto rozložíme maso, zasypeme najemno nastrouhaným sýrem a zalijeme smetanovou směsí.
- Quiche vložíme do předem předehřáté trouby na 190 ⁰C a pečeme dozlatova ve spodní části trouby 40 – 50 minut.
Čas přípravy: 60 min.
Těsto: 10 min + chlazení
TIP: Quiche můžete ozdobit na plátky nakrájenými zelenými olivami či zelenou částí jarní cibulky. Výborně chutná jak za tepla, tak i za studena.
DOPŘEJ SI TO!