SLUNÍČKO SE SUŠENÝMI RAJČATY A OREGANEM

SLUNÍČKO SE SUŠENÍMI RAJČATY A OREGANEM

⇒ slaný koláč, který luxusně vypadá a ještě lépe chutná

 

 

 

INGREDIENCE

 

  • 2 ks chlazeného listového těsta
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 6 ks sušených rajčat nakládaných v oleji
  • 2 lžíce oleje ze sušených rajčat
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 3 špetky soli
  • 1 lžička sušeného řekého oregana
  • 50 g sýru parmezánového typu (nastrouhaný)
  • 1 vejce

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Do menší misky dejte rajčatový protlak, sušená rajčata nakrájená na drobnou kostičku, olej ze sušených rajčat, cukr, prolisovaný česnek, sůl a oregano. Směs pořádně promíchejte a odložte stranou.

Na rozbalené listové těsto přiložte velký talíř a vykrojte kruh. Dříve připravenou rajčatovou směs rozetřete od středu listového těsta tak, aby alespoň 2 centimetry od okraje těsto zůstalo čisté. Tento vzniklý okraj potřete rozšlehaným vejcem. Poté rajčatovou směs posypte parmezánem. Z druhého plátu listového těsta vykrojte stejně velký kruh a překryjte jím ten první. Na utěsnění obvodu kruhu použijte prsty nebo tak jako já, vidličku.

Ve středu si naznačte malou skleničkou kroužek. Od okraje kroužku nakrájejte proužky. Dávejte si pozor ať neporušíte vnitřní kroužek, který celé sluníčko drží pohromadě. Každý proužek dvakrát zatočte do spirálky. Všechny proužky zatáčejte ve stejném směru. Celé sluníčko potřete zbytkem rozšlehaného vejce.

Vložte do předem rozehřáté trouby na 200 °C a pečte prvních 20 min. Na dalších 15 – 20 min snižte teplotu na 180 °C. Protože je náplň docela vlhká, je potřeba delší doby pečení. Pokud by se sluníčko začalo z vrchu více připékat, překryjte ho lehce alobalem.

 

Čas přípravy: 10 min + pečení (cca 40 min.)

 

TIP: Pokud občas rádi překvapíte svou návštěvu nějakou domácí dobrotou, tak tahle je přesně ta, která vykouzlí vaší návštěvě spokojený úsměv.

 

DOPŘEJ SI TO!